Κατηγορία: Σχολική βία

 

 

Σχολιασμός αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου σχετικά με τον Ρατσισμό

Στην έρευνα συμμετείχαν 131 παιδιά από το σχολείο μας

Δημογραφικά στοιχεία-Φύλο

Αγόρι 68 52%
Κορίτσι 63 48%

Οι ηλικίες των παιδιών που συμμετείχαν φαίνονται στο παραπάνω διάγραμμα πίτας:

12 19 15%
13 56 43%
14 45 34%
15 5 4%
16 6 5%

Οι ερωτήσεις:

1) Σας ενοχλεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια πολλοί αλλοδαποί;

Ναι 30 23%
Όχι 100 77%

Διαπιστώνουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών (πάνω από 2/3) αποδέχεται τους αλλοδαπούς στην χώρα μας.

Περισσότερα…

Εκδήλωση για τη σχολική βία στο Γυμνάσιο Κάμπου

Με την ευκαιρία της ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying), διοργανώθηκε συζήτηση με την εποπτεία μιας ομάδας μαθητών και προβολή κάποιων σχετικών ταινιών μικρού μήκους. Δυστυχώς ο ήχος ήταν αρκετά προβληματικός, αλλά το video αποτυπώνει αρκετά καθαρά την αγωνία των παιδιών για το ζήτημα όπως και τη συγκέντρωση με την οποία συμμετείχαν στην εκδήλωση. Η λήψη του video και το μοντάζ ανήκουν στο δραστήριο μέλος του Mantarinews, τον Αντώνη. http://gym-kampou.chi.sch.gr/periodiko/

Ρατσισμός

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Η  ραγδαία  ανάπτυξη  της  επιστήμης,  οι  σπουδαίες  τεχνολογικές  εξελίξεις στα  μέσα  επικοινωνίας  και  συγκοινωνίας,  η  διάδοση  της  γνώσης  και  η ορθολογιστική  οργάνωση  της  σύγχρονης  ζωής  είναι  γεγονότα  που προωθούν  το  σύγχρονο  πολιτισμό.  Παράλληλα,  οι  σχέσεις  ανάμεσα  στα έθνη  που  έγιναν  πιο  στενές  και  η  συγκρότηση  υπερεθνικών  κοινοτήτων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγου χάρη, δηλώνουν τη συμφιλίωση των λαών ή  τουλάχιστον,  τη  συνεργασία  τους.  Μέσα  σε  αυτές  τις  συνθήκες  είναι κάπως  παράδοξο  να  παρουσιάζεται  και  να  εντείνεται  το  φαινόμενο του ρατσισμού,  που  όχι  μόνο  δεν  προωθεί  το  πολιτισμό,  αλλά  αντίθετα  τον γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. 

Ρατσισμός είναι η αντίληψη που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της «καθαρότητάς» της και στη κυριαρχία της έναντι των υπολοίπων. Δηλαδή ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής της καταγωγής. Ο  σύγχρονος  ρατσισμός  όμως  δεν  περιορίζεται μόνο στις φυλετικές διακρίσεις. Έτσι εκτός από το φυλετικό ρατσισμό υπάρχει: 

? Ο  κοινωνικός  ρατσισμός,  δηλαδή  η  εχθρική  συμπεριφορά απέναντι σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι πρώην φυλακισμένοι, οι φορείς  τους AIDS, οι ομοφυλόφιλοι, οι ναρκομανείς, και άλλες κοινωνικές ομάδες. 

? Ο  εθνικός  ρατσισμός,  δηλαδή  η  αντίληψη  ότι  ένα  έθνος  είναι ανώτερο από τα άλλα. 

? Ο  θρησκευτικός  ρατσισμός,  δηλαδή  η  αντίληψη  ότι  μία  θρησκεία είναι  η  μόνη  αληθινή  και  πρέπει  να  επικρατήσει  έναντι  των υπολοίπων. 

? Ο  ρατσισμός  των  αναπτυγμένων  κρατών  σε  βάρος  υπανάπτυκτων, όπως ο ρατσισμός σε βάρος των χωρών του τρίτου κόσμου. 

? Ο  ρατσισμός  κατά  του  γυναικείου  φύλου,  δηλαδή  οι  εμφανείς  ή άτυπες  διακρίσεις  κατά  των  γυναικών,  που  είναι  γνωστός  ως σεξισμός.  

racism_1

ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

racism

Ενδοσχολική βία: ορισμός και αίτια

Eνδοσχολική βία – Εισαγωγή

03Bullying-tmagArticle

Με αφορμή και την έρευνα που κάναμε στο σχολείο για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, κάναμε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για το θέμα, οπότε συλλέξαμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες και σας τις παρουσιάζουμε.

Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής, συζήτησης και μελέτης και στην Ελλάδα. Θεωρείται πλέον κοινωνικό πρόβλημα. Οι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το φαινόμενο είναι: «ενδοσχολική βία», «εκφοβισμός» και «θυματοποίηση». Ορίζουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας αποσιωπούνται διότι θεωρείται ότι εκθέτουν και στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου. Γενικά, παρατηρείται έλλειμμα ενημέρωσης, περιορισμένη ευαισθητοποίηση και σχετική άγνοια για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς οι γονείς μιλούν ελάχιστα για το πρόβλημα με τα παιδιά τους, οι μαθητές-θύματα συχνά αντιδρούν με απόσυρση και αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια από τους ενήλικες και τέλος οι εκπαιδευτικοί συζητούν ελάχιστα στην τάξη τις συμπεριφορές βίας και εκφοβισμού.

 

Περισσότερα…

Ενδοσχολική βία: μορφές και σημάδια

Μορφές ενδοσχολικής βίας

original_bullying1Η ενδοσχολική βία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές:

 • απειλή τραυματισμού ή φυσικός τραυματισμός κάποιου. Εκδηλώνεται με χειρονομίες, σπρωξίματα, ξυλοδαρμούς.
  συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.
 • εκβιασμοί για απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων.
  προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους.
 • αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου.
 • διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας.
 • σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση με ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.

Περισσότερα…

Ενδοσχολική βία: πρόληψη και αντιμετώπιση

SchoolBullyingΚάποιες αποτελεσματικές πρακτικές, σε επίπεδο σχολείου και τάξης, για εφαρμογή μιας στρατηγικής ενάντια στη βία, είναι:

σε επίπεδο σχολείου:

 • διαμόρφωση καλού σχολικού κλίματος και επικοινωνίας, διαλόγου και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές
 • δημιουργία ξεκάθαρων κανόνων, που θα συνοψίζονται στο Σχολικό Κανονισμό. Ο Κανονισμός θα είναι προϊόν της συνεργασίας εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Μέσω του Σχολικού Κανονισμού θα προβλέπονται μεταξύ άλλων και οι βασικοί τρόποι διαχείρισης βίαιων συμπεριφορών στην καθημερινή σχολική ζωή.
 • αξιοποίηση του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων έτσι ώστε να επιτευχθεί η κατανόηση, η διαμόρφωση και η τήρηση των σχολικών κανόνων.

Περισσότερα…

Έρευνα για τη σχολική βία: Εισαγωγή

in-a-better-world-dvdΤην παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις στα σχολεία της χώρας.

Έτσι, στις 6 Μαρτίου 2013 προβλήθηκε σε όλα τα τμήματα του σχολείου μας η ταινία «Ίσως αύριο» (In a better world).

Με αφορμή το γεγονός αυτό, η ομάδα του MantariNews σχεδίασε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο υλοποίησαν σε Google Form οι μαθητές Μάριος Μ. και Πέτρος Κλoύβας, το οποίο συμπλήρωσαν συνολικά 150 μαθητές από όλες τις τάξεις. Περισσότερα…

Έρευνα για τη σχολική βία: (Β) σχολική ζωή

Από τους μαθητές: Πέτρος Κ. και Μάριος Μ.

Σε συνέχεια της έρευνας που κάναμε εντός του σχολείου για το θέμα της ενδοσχολικής βίας, μελετήσαμε τις απαντήσεις των συμμαθητών μας και σας τις παρουσιάζουμε.

Στα ερωτήματα, λοιπόν, περί σχολικής ζωής και βίας, δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις: Περισσότερα…