Φωνή: το “νέο” αποτύπωμά μας

Η φωνή είναι το νέο αποτύπωμά μαςΤο “δακτυλικό” αποτύπωμα της ανθρώπινης φωνής αναζητούν οι επιστήμονες, ένα όπλο που θα αποδειχθεί πολύτιμο στη μάχη κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας 다운로드. Οι ερευνητές κατασκευάζουν ολοένα πιο εξελιγμένα αυτόματα συστήματα αναγνώρισης φωνής, τα οποία κάνουν σε 15 λεπτά τη δουλειά που ένας ειδικός στην ανθρώπινη φωνή χρειάζεται 15 ώρες για να την ολοκληρώσει 다운로드.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα “The Independent”, τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται ήδη από την  Αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών τουλάχιστον 20 χωρών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ 터치 vpn 다운로드.

Οι ειδικοί τονίζουν πως τα συστήματα αναγνώρισης φωνής χρειάζονται μόνο 15 λεπτά για να κάνουν στατιστική ανάλυση σε μια ηχογράφηση όπου ακούγονται συγχρόνως εκατοντάδες φωνές και να αναγνωρίσουν το φωνητικό αποτύπωμα ενός ή περισσότερων υπόπτων 한글 2014 무료설치 - 다운로드. “Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει η δημιουργία του φωνητικού αποτυπώματος, καθώς ενώ οι μυστικές υπηρεσίες είχαν στα χέρια τους αρκετές ηχογραφήσεις από φωνές τρομοκρατών, δεν είχαν την τεχνολογία που απαιτείται για να συλλέξουν περισσότερες και πιο λεπτομερείς πληροφορίες”, εξηγεί ο Αντόνιο Μορένο, τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Agnitio Corp, που ιδρύθηκε από επιστήμονες του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μαδρίτης το 2004. Το 2004 η εταιρία διέθετε στις αγορές ειδικά αυτοματοποιημένα συστήματα αναγνώρισης ομιλητή, τα Batvox.

“Στη βομβιστική επίθεση που έγινε στις 11 Μαρτίου 2004 στο μετρό της Μαδρίτης (όπου 192 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1400 τραυματίστηκαν) με αυτή την τεχνολογία μπορούσαμε να είχαμε εντοπίσει τους τρομοκράτες. Γιατί εμφανίστηκαν στο βίντεο που ανήρτησαν στο YouTube με μάσκες, αλλά χωρίς να αλλοιώσουν τις φωνές τους”, λέει ο Μορένο.

“Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντικά για τη νέα τεχνολογία αναγνώρισης φωνής. Όταν κάποιος πέσει θύμα επίθεσης από κακοποιό, αν προλάβει να καλέσει το 112, τον πανευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης, τότε μπορεί να βοηθήσει τις Αρχές να συλλάβουν τον δράστη, καθώς η κλήση πάντα ηχογραφείται”, εξηγεί ο καθηγητής Πίτερ Φρεντς, ιδρυτής του παλαιότερου εγληματολογικού εργαστηρίου στη Βρετανία με ειδίκευση στη φωνή. Ο καθηγητής εξηγεί ότι, σύμφωνα με όσα του λένε οι μηχανικοί, σύντομα θα είναι έτοιμο το σύστημα που θα αναγνωρίζει τις φωνές με απόλυτη ακρίβεια.

Το σημαντικό είναι ότι πλέον υπάρχει πληθώρα ηχογραφήσεων με φωνές, που μπορούν να βοηθήσουν τις Αρχές, εξηγεί ο Φράνσις Νόλαν, καθηγητής Φωνητικής στο Τμήμα Θεωρητικών και Εφαρμοσμένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Οι ειδικοί στην αναγνώριση φωνής, τους οποίους χρησιμοποιεί η Βρετανική Αστυνομία, μπορούν να ξεχωρίσουν αν δύο φωνές που ακούγονται σε δύο διαφορετικές ανήκουν στο ίδιο άτομο ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί το άτομο να ακούγεται διαφορετικά γιατί έχει καπνίσει, έχει πιεί αλκοόλ ή απευθύνεται σε διαφορετικούς ακροατές και ανάλογα προσαρμόζει τη φωνή του.

Το Batvox μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή ενός υπόπτου ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνει τι λέει, καθώς τη συγκρίνει με τις εκατοντάδες φωνές που είναι ήδη καταγεγραμμένες στο σύστημα.

Πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.